MČR – silniční závod

21. 6. 2021

Silniční závod probíhal za velmi náročných klimatických podmínek, kdy teploty přesahovaly již od rána 30°C a na celém více než 30 km závodním okruhu nebylo mnoho stinných míst.

V sobotu v 9:00 vyrazily na trať juniorky a ženy, mezi nimi Bára Parmová a Bára Nováčková. Obě čekalo 97,5 ostrých km za velmi teplého počasí. Bára Parmová se celý závod držela v čelní skupině a závod dokončila na výborném 4. místě. Ještě před posledním kruhovým objezdem věřila, že se jí podaří zúročit její sprinterské zkušenosti z dráhových závodů, ale bohužel se ocitla za pádem na posledním kruhovém objezdu, kterému se z kategorie juniorek vyhnuly právě 3. závodnice, které si rozdělily první 3 místa. Bára Nováčková dokončila závod mezi ženami na 21. místě.

V závodě juniorů startujícím odpoledne v 15:30 na 130 km sice Adam Seeman i Pavel Jindřich předvedli dobrý výkon, ale bohužel se jim nepodařilo naskočit do rozhodujícího úniku. Tato taktická chyba jim nedovolila bojovat o lepší umístění. Závod dokončili v hlavní skupině, která měla ztrátu přes 3 minuty na skupinu v níž se rozdělovaly medailová umístění. Zde se můžete podívat na kompletní výsledky MČR a MSR ze všech sobotních závodů.

Do nedělního závodu s muži Elite v 10:30, který se jel na 7 okruhů o celkové délce 227 km nastoupil Vojta Čížek. Porce km a hlavně rychlý nástup Petera Sagana, kdy již první okruh se jel za teplot přes 30°C s průměrnou rychlostí přes 50km za hodinu, rozhodně nebylo něco na co by si již Vojta měl šanci na domácích závodech zvyknout. Spolu s jeho nedávným tréninkovým výpadkem v souvislosti s nemocí a dalšími podmínka byla necelá polovina absolvovaného závodu zejména cennou závodní zkušeností a ukázkou toho na čem je třeba dále pracovat.

Závod mužů celkově vyhrál Peter Sagan a podle všeho je na nadcházející Tour de France dobře připraven. Jeho nástup zaskočil i většinu našich profesionálů působících v zahraničí, kteří dojeli závod v hlavní skupině se ztrátou přes 12 minut na Petera Sagana. Mezi těmi kdo se zaskočit nenechali byli v cíli první Michael Kukrle i druhý Dominik Neumann a na třetím místě se za nimi umístil Daniel Turek. Na odkazu najdete kompletní výsledky jak MČR tak MSR kategorie Elite.